دوره آموزش PHP قسمت اول: آشنایی و تاریخچه زبان PHP

نوشته شده توسط:
قسمت های دیگر این مطلب:

تاریخچه و آشنایی با PHP را به عنوان اولین قسمت از مجموعه آموزشی برنامه نویسی PHP قصد داریم با هم بررسی کنیم.

PHP خلاصه Hypertext Preprocessor به معنای پیش پردازنده ابر متن است. اگر دوره آموزش HTML را در سایت هیتوس دنبال می‌کنید، حتما فهمیده اید صفحات اینترنت متشکل از تگ‌ها و نوشته‌هایی هستند که به کاربران اطلاعاتی را منتقل می‌کنند.

اگر سایتی که قرار است پیاده سازی کنید اطلاعات ثابتی دارد و صفحات زیادی ندارد نیازی به PHP ندارید، و در صورتی که سایتی دارید که حجم بزرگی از اطلاعات را در خود نگاه می‌دارد و دائما باید محتویات آن را تغییر دهید حتما باید یک زبان برنامه نویسی تحت وب را به خوبی فرا بگیرید.

پس به طور خلاصه باید گفت PHP کار تولید صفحات HTML را به صورت برنامه نویسی شده انجام می‌دهد. اگر در سایت خود فرم جستجو، فرم ثبت نام و یا عضویت دارید مجبورید از یک زبان برنامه نویسی مانند PHP استفاده کنید.

داستان پیدایش و تاریخچه PHP

این زبان برنامه نویسی در سال 1995 توسط Rasmus Lerdorf به دنیا عرضه شد. راسموس در سال 1994 برای مدیریت صفحه وب خود با زبان C یک سری کد نوشت که اعمال پایه‌ای نمایش مطالب و آمارگیر را در خود داشتند.

در سال 1995 راسموس این اسکریپت‌ها را برای توسعه بیشتر و رفع عیب‌های احتمالی با عنوان ابزارهای مدیریت صفحه اینترنت که از پایگاه داده نیز پشتیبانی می‌کردند به صورت عمومی و تحت مجوز گنو منتشر کرد. در آن سال‌ها نام PHP این زبان از خلاصه Personal Home Page گرفته شده بود.

همین نسخه ساده که در سال 1995 برای علاقه مندان منتشر شد خواصی دارد که هنوز PHP از آن‌ها تبعیت می‌شود.

نسخه دو PHP بعد از ارائه نسخه یک در سال 1997 میلادی منتشر شد. این نسخه بارها مورد باز نویسی قرار گرفته بود و هسته آن باز نویسی شده بود، و این بار نام PHP خلاصه‌ای از عبارت Hypertext Preprocessor اطلاق شد.

در سال 1998 پس از پیوستن دو توسعه دهنده جدید با نام های گاتسمن و سوراسکی به پروژه PHP نسخه سه این زبان برنامه نویسی ارائه شد.

در سال 1999 پس از نوشته شدن موتور زند تصمیم بر آن شد که این موتور را به زبان PHP اضافه کنند و پس از آن در سال 2000 نسخه 4 زبان PHP به همراه موتور zend ارائه شد.

نسخه 4 زبان PHP تا سال 2008 مرتب توسعه داده شد و در نسخه 4/4/9 توسعه این زبان متوقف شد.

به همراه توسعه نسخه 4، نسخه 5 زبان PHP نیز در سال 2004 ارائه شد که تا کنون در حال توسعه است. می‌توان نسخه 5 زبان برنامه نویسی PHP را انقلابی در این زبان دانست چون ویژگی‌های منحصر به فرد بیشماری از جمله پشتیبانی از خواص شی گرایی را در خود دارد.

نسخه 6 این زبان بدلیل مشکلاتی که در زمینه unicode داشت هیچ گاه عرضه نشد و در عوض نسخه 7 آن در سال 2015 منتشر شد.

PHP یک زبان Open Source است و متخصصان و توسعه دهندگان می‌توانند Source Code آن را از اینترنت دانلود و بررسی کنند.

PHP چگونه کار می‌کند و چه امکاناتی دارد

برای اجرای سورس کدهای PHP نیاز به یک سرور و مفسر کدهای PHP دارید. مفسر کدهای PHP نیز در دو نسخه 32 و 64 بیت برای تمام سیستم عامل‌های موجود است.

از واژه سرور نترسید، سرور اصطلاحی است که به هر سیستمی می‌توان اطلاق کرد، مثلا لپتاپ شما نیز می‌تواند یک سرور باشد.

PHP غیر از امکان تولید صفحات HTML امکاناتی از جمله ویرایش رشته‌ها و کاراکترها، امکان مدیریت فایل ها، انجام اعمال محاسباتی ریاضیات، ارسال و دریافت ایمیل و انبوهی از امکانات دیگر.

سایت facebook را ببینید، این سایت بسیار بزرگ توسط زبان برنامه نویسی PHP پیاده سازی شده است و انبوهی از امکانات را در خود دارد. عضویت در فیسبوک، ورود و خروج و ایجاد صفحه و لایک کردن پست‌ها قسمت کوچکی از امکانات فیسبوک هستند که توسط زبان برنامه نویسی PHP عرضه شده است.

با PHP می‌توانید به انواع مختلفی از پایگاه‌های داده متصل شوید و به ذخیره و بازیابی هوشمند اطلاعات بپردازید. هیچ سایت بزرگی در دنیا نیست که از پایگاه داده بهره نبرد.

مفهوم سایت داینامیک چیست؟

داینامیک بودن به معنای پویا و متغیر بودن است و سایت‌هایی که دائما در حال تغییر هستند و اطلاعات خود را از پایگاه داده فراخوانی می‌کنند سایت‌های داینامیک هستند.

پایگاه داده در واقع جدولی است که مقادیر اطلاعات را در خود نگهداری می‌کند. مثلا فرض کنید یک جدول داشته باشید که در آن پست‌های سایت خود را ذخیره کرده اید. PHP به جداول دیتابیس وصل شده و آن‌ها را در قالب PHP به نمایش در می‌آورد.

تعداد سایت‌هایی که غیر داینامیک هستند واقعا نا چیز است، و شاید بتوان گفت تنها سایت‌های تک صفحه‌ای را می‌توان سایت‌های غیر داینامیک دانست.

میزان اقبال از زبان PHP در جهان

آمار دقیقی از درصد استفاده از PHP در سایت‌های جهان وجود ندارد، ولی به نظر می‌رسد PHP چیزی بیش از 70 درصد سایت‌های اینترنت را بوجود آورده است.

از دلایل اقبال بالای توسعه دهندگان به PHP می‌توان به سادگی در یادگیری و رایگان بودن اشاره کرد. یکی دیگر از دلایل این اقبال فوق العاده کاربران از PHP می‌توان به ارزان بودن فضای وب مخصوص PHP و نیاز نداشتن به مشخصات سخت افزاری بالا در سمت سرور دانست.

یکی دیگر از مزیت‌های PHP برای توسعه دهندگان وجود داشتن فریم‌ورک‌های واقعا قدرتمند برای این زبان است. فریم‌ورک‌ها قدرت PHP را چند برابر به رخ دیگر زبان‌های برنامه نویسی می‌کشند.

آشنایی با کاربرد فریم‌ورک ها

چرا زبان PHP را مفسری می‌نامند؟

زبان‌های سطح بالا را می‌توان به زبان‌های مفسری و کامپایلری تقسیم کرد. وقتی سورسی را برای کامپیوتر می‌نویسید، شاید برای شما مفهوم باشد ولی از سوی کامپیوتر غیر قابل فهم است، در واقع کدی که شما می‌نویسید چیزی نیست جز یک سری اسکریپت و متن ساده که باید به زبان ماشین تبدیل شود که برای کامپیوتر قابل فهم باشد.

زبان‌های کامپایلری: در این زبان‌ها کدهای شما به یکباره خوانده شده و تبدیل به کد ماشین می‌شوند.

زبان‌های مفسری: این زبان‌ها به صورت خط به خط اجرا می‌شوند.

هر کدام از زبان‌های فوق مزایا و معایب خاص خود را دارند مثلا این که زبان‌های مفسری سرعت پایین تری از زبان‌های کامپایلری دارند، در صورتی که خطایابی در زبان‌های مفسری آسان تر از کامپایلری است. یا این که توسعه برنامه در زبان‌های مفسری بسیار سریع تر از زبان‌های کامپایلری است.

بازار کار برنامه نویسی PHP

در ایران زبان برنامه نویسی PHP نسبت به دیگر زبان‌های برنامه نویسی افراد بیشتری را به سر کار می‌فرستد.

PHP با دارا بودن سیستم‌های مدیریت محتوای قدرتمندی مانند Wordpress جوملا و Drupal حجم بسیاری از فرصت‌های شغلی را اشغال کرده است. در سال‌های اخیر با بازدهی فوق العاده فریم‌ورک‌های قدرتمند PHP مانند لاراول و سیمفونی بسیاری از شرکت‌ها در پروژه‌های بزرگ خود به این فریم‌ورک‌ها و این زبان اعتماد کرده و بدنبال متخصصین این حوزه هستند.

درامد برنامه نویسان PHP در صورتی که خلاق و با تجربه باشند از دو میلیون تومان به بالاست که گاهی به ماهی هشت میلیون تومان هم می‌رسد.

البته فرایند یادگیری زبان‌های برنامه نویسی در ابتدا و شروع کند است، بنابراین اگر صبور و پیگیر باشید می‌توانید با صرف چند ماه وقت به یک برنامه نویسی قابل PHP تبدیل شوید.

منابع: ویکی‌پدیا
تگ ها: متن باز / open source دیتابیس و پایگاه داده لاراول / Laravel سیمفونی / symfony کدایگنایتر / Codeigniter html css
نظر خود را برای این مطلب وارد کنید
دریافت خبرنامه
علی رضا منصوری

من در مورد بازار کار ایران نظر موافقی دارم. من دو سال پیش یادگیری PHP رو شروع کردم و الان با فریم ورک Symfony دارم پروژه اجرا می کنم. نمی تونم دقیق بگم در زمینه PHP چقدر درامد دارم چون هر ماه به یه شکلیه.
به اعتقاد من اگه تو سایتایی مثل Ponisha دنبال کار باشید و تو شهر خودتون آگهی ها رو دنبال کنید می تونید در شروع ماهی یک تومن درامد داشته باشید که هر چقدر حرفه ای تر باشید و روابط عمومی تون بالاتر باشه می تونید کار و درامد بیشتری در بیارید.
موفق باشید.

پاسخ:

خیلی خوبه، امیدوارم دیگر دوستان هم بتونن مثل شما موفق بشن.

محسن محمدی

منم مدت هاست دارم در زمینه برنامه نویسی PHP کار می کنم و شرایط کاری خوبی دارم

پاسخ:

خیلی خوبه، امیدوارم روز به روز پله های ترقی رو طی کنید.

موضوعات بخش برنامه نویسی و نرم افزار

مطالب برگزیده برنامه نویسی php

مطالب برگزیده سایت