یکی از مولفههای مهم برای طراحی دیوارهای غیر سازهای ضریب انتقال حرارت آنها میباشد.
ضریب انتقال حرارتی مصالح ساختمانی سنتی به کار رفته در دیوارها مثل آجر فشاری بسیار کمتر از حدود مجاز ذکر شده در مبحث نوزده مقررات ملی ساختمان است.
از طرفی دیگر به کارگیری مصالحی مثل پانلهای گچی در طراحیهای دیوارهای غیر سازهای میتوان بسیار موثر باشد، زیرا از طرفی مقاومت حرارتی بالایی دارند و از طرفی دیگر به سبک سازی دیوارهای داخلی و در نتیجه کل سازه که در کاهش آسیب پذیری ساختمان هنگام زلزله کمک میکند.
پانلهای گچی:
به طور کلی پانلهای گچی و قطعات پیش ساخته ساختمانی دارای ورقهای پوششی از انواع ورقهای آلومینیومی، گالوانیزه و کاغذی میباشند.
برای تولید پانلهای گچی ابتدا خمیر گچ تولیید میگردد، که از افزدون کلسیم گچ (که طی فرایندهای از سولفات کلسیم هیدراته به دست میآید) به آب و مواد افزودنی مثل پرلیتها که موجب بالا بردن مقاومت حرارتی گچ است تهیه میشود. این خمیر بین لایههای کاغذ ریخته میشود، و مراحل خشک شدن تدریجی را سپری میکند، سپس به سایزهای مورد نیاز طراحی برش خورده و داخل کورههای پخت میرود و در نهایت این پانلها گچی آماده استفاده خواهند بود.
مزایای استفاده از پانلهای گچی:
- این پانلهای با دو روش به انواع دیوارهای آجری، سیمانی و...، نصب میشوند، در روش اول ابتدا قابهای چوبی یا فلزی مناسب برای این پانلها بر روی دیوارها نصب و فیکس میشوند، سپس این پانلها بوسیله پیچها یا میخها به قابها ثابت میگردند، در روش دوم از ملاط برای نصب پنلها بر روی دیوارها استفاده میشود.
- هنگامی که نیاز به ترمیم قسمتی از این پانلها را داشته باشند، ابتدا قطعه مورد نظر را جدا میکنیم و قطعه جدیدی به عنوان جایگزین در محل آن نصب میکنیم و با بتونه کاری و رنگ امیزی، مجددا سطح صاف و صیقلی خواهیم داشت.
- این پانلها بسیار انعطاف پذیر بوده و در فرمهای مختلف معماری اعم از قوس ها، شکلهای منظم و غیر منظم قابل اجرا میباشد.
- به علت ضخامت که این پانلها نسبت به دیوارهای سنتی و وجود فضای خالی در پشت آنها میتوان از عایقهای مختلف صدا استفاده نمود.
- سرعت در اجرا و کاهش در هزینهها تمام شده یکی دیگر از مزیتهای نصب این پنلها میباشد، برای اجرای دیوارهای سنتی به علت سنگینی و کوچک بودن قطعات تشکیل دهنده دیوار هم اجرای آن زمان بیشتری میگیرد و هم هزینه آن به علت اینکه هم ملاط فراوانی برای اجرا دیوارها نیاز دارد و هم به پرسنل بیشتری برای اجرا نیاز مند است.
- بعد از نصب پانلها محیط کار نسبت به روشهای سنتی بسیار تمیز میماند و در ضمن پرتی و دورریز کار نیز بسیار کم خواهد بود.
- در روش اجرای دیوارهای سنتی، ابتدا دیوار اجرا میشود و بعدا محل تاسیسات برقی و آب و فاضلاب در دیوار حفاری میشود، که این امر بغیر از اینکه ممکن است موجب سستی دیوار شود، صرف هزینه و زمان بیشتری را تحمیل میکن، اما در صورتی که طراحی دیوارها پانلی باشد، قبل از نصب دیوارها تمام تاسیسات انجام میشود و سپس پانلها نصب میشوند، و حتی بعدا در صورت بروز اشکال در تاسیسات، دستیابی به محل خرابی آنها بسیار آسان تر خواهد بود.
- این پانلها عایق حرارتی بسیار خوبی به شمار میروند، طوری که حتی مقاومت بالایی در مقابل اتش سوزی از خود نشان میدهند، و طبق ازمایشهای انجام شده حرارت نزدیک به 90 درجه سانتیگراد را حتی از خود عبور نمیدهند، و تا حدود سه الی چهار ساعت دوام میاورند و آتش را پخش نمیکنند، و لذا به عناون عایقهای حرارتی برای ستونها و تیرها هنگام حریق و بالا بردن انیت و پایداری سازه نیز بسیار کاربردی میباشند.
- در این روش دیگر نیازی به اندود گچ خاک نمیباشد، و میتوان بعد از نصب پابلها و بتونه کاری یک سطح صاف و اماده برای رنگ کاری و یا نصب کاغذ دیواری را داشت.
- برای بهره برداری دیوارهای سنتی باید منتظر شویم که ملاطها و اندود گچی کاملا خشک شود که مخصوصا در زمستان این پروسه طولانی را میطلبد، در حالی که این پانلها مخصوصا اگر از کاغذ دیواری برای پوشش نهایی استفاده کنیم بلافاصله قابل بهره برداری میشوند.
- در اندودهای گچی سنتی به علت حرکتهای نسبی سازه و اثرات دما در سطح اندود ترکهایی ایجاد میشود، اما در این پانلها ترکی ایجاد نخواهد شد.
- استفاده از مصالح پانل گچی برای اجرای دیوار به علت اینکه سبک تر است هزینه حمل و نقل را کاهش میدهد و از طرفی در صورتی که بعدا نیاز به جابجایی و یا تخریب دیوار باشد به راحتی این پنل جدا سازی شده و قابل استفاده مجدد و یا در صورت عدم کارایی مجدد سبب تولید نخاله ساختمانی با حجم بسیار کمتری از نخالههای تولید شده توسط دیوارهای سنتی میشوند.