پی ساختمان چیست؟ بررسی انواع پی و فونداسیون

نوشته شده توسط:

پی و یا فونداسیون  بخشی از سازه می‌باشد که در تماس مستقیم با خاک بوده و وظیفه انتقال بار به زمین را ایفا کرده و موجب عدم واژگونی و پایداری سازه می‌شود.

انواع پی ها:

1) پی‌های سطحی: این پی‌ها نزدیک سطح زمین ساخته می‌شوند. اگر عمق استقرار پی را در نظر گرفته و آن را به طول پی تقسیم کنیم، در این پی‌ها باید عدد حاصل مساوی سه و یا کمتر از آن باشد، این پی‌ها به سه گروه تقسیم می‌شوند:

2) پی‌های عمیق: اگر خاک زیر پی قابلیت باربری نیروهای وارده از طرف سازه را نداشته باشد برای انتقال تنش‌ها به عمق زمین باید از شمع‌ها که ستون مانند و باریک هستند استفاده کنیم. این گونه پی‌ها برای مقابله با نشت پذیری زیاد، خاک‌های مسأله دار بستر مثل خاک‌های متورم، بالا بودن سطح آب زیر زمینی و در مجموع برای عبور از لایه‌های سطحی ضعیف استفاده می‌شود، برای اجرای این پی‌های عمیق از دو روش می‌توان استفاده کرد:

می توان شمع‌ها را از ترکیب دو جنس مواد مختلف طراحی و اجرا نمود. به عنوان مثال می‌توان از شمع‌های مرکب بتنی و چوبی استفاده کرد. از این گونه پی‌ها زمانی استفاده می‌شود که طول مورد نیاز برای تامین باربری شمع بتنی زیاد باشد یا مثلا در جایی که قسمتی از شمع باید  به صورت دائم در سفره آب زیر زمینی باقی بماند در این حالت از شمع‌های مرکب استفاده می‌شود طوری که آن قسمت از شمع چوبی و در قسمت بالای آن بتنی طراحی شود.

ظرفیت باربری شمع بستگی به دو عامل دارد:

تقسیم شمع‌ها بر اساس نوک آن ها:

نکته نهایی: از شمع‌های مورب برای مقاومت بیشتر در برابر بارهای جانبی استفاده می‌شود.

نظر خود را برای این مطلب وارد کنید
دریافت خبرنامه

موضوعات بخش عمران و معماری

مطالب برگزیده ژئوتکنیک و مهندسی پی

مطالب برگزیده سایت