آزمایش های مقاومت بتن قسمت اول

نوشته شده توسط:
قسمت های دیگر این مطلب:

آزمایش‌های که برای سنجش و ارزیابی کیفیت بتن سخت شده و مقاومت آن صورت می‌پذیرد، به دو دسته کلی آزمایش‌های مخرب و و آزمایش‌های غیر مخرب تقسیم بندی می‌شوند.

آزمایش مقاومت بتن (آزمایش‌های مخرب):

آزمایش‌های سختی بتن (آزمایش‌های غیر مخرب):

آزمایش مقاومت فشاری بتن طبق روش ASTM: جهت بررسی دقیق کیفیت بتن باید ابتدا نحوه ساخت نمونه‌های استاندارد و شرایط نگهداری آن‌ها در آزمایشگاه بتن آشنا شویم. این آزمایش  بر روی نمونه استوانه‌ای به ابعاد mm300 X mm 150 انجام می‌شود، باید جداره داخلی قالب‌های استوانه‌ای با روغن معدنی روغن کاری شود تا از چسبندگی بتن به قالب جلوگیری شود. قالب‌های حاوی نمونه بتنی به دو صورت قابل تهیه می‌باشند:

برای تراکم بتن باید بتن ریزی در چند لایه در قالب‌ها انجام شود، تعداد لایه‌ها ریخته شده و نحوه تراکم به اسلامپ بتن بستگی دارد، به نحوی که:

امری که مقداری انجام این آزمایش را دشوار می‌سازد اینست که سطح بالا و پایین نمونه استوانه‌ای فقط می‌باید در حدود mm 0.05 ناهمواری و یا رواداری داشته باشند. لذا صاف کردن سطح استوانه با ماله کشیدن روی آن انجام نمی‌شود بلکه برای این کار دو روش وجود دارد:

برای پوشش سطح نمونه از سه ماده زیر استفاده می‌شود:

ماده پوشش دهنده باید خصوصیات زیر را داشته باشد:

شرایط انجام آزمایش بتن

بعد از بتن ریزی در قالب و متراکم نمودن آن به نحوی که توضیح داده شد باید نمونه بیشتر از 20 ساعت و کمتر از 48 ساعت در دمای 23 درجه سانتیگراد و با تییغرات دمای مجاز 1.7 درجه نگهداری شود، سپس نمونه از قالب خارج گردد و با توجه به کیفیت مقاومت در نظر گرفته شده برای نمونه یکی از روش‌های زیر اعمال گردد:

  1. در رطوبت کامل تا زمان انجام مقاومت فشاری قرار بگیرد.
  2. در آب آهک اشباع شده قرار گیرد.
  3. نمونه در شرایط واقعی که سازه در آن ساخته می‌شود نگهداری شود.

سن معمولی انجام آزمایش 28 روز می‌باشد که ممکن است این آزمایش در سنین 7 روز و غیره نیز به مقاصد مختلف انجام شود.

روش انجام آزمایش مقاومت بتن

  1. اگر آزمایش توسط دستگاه‌های هیدرولیکی صورت پذیرد باید سرعت بارگذاری ثابت و در مقادیری بین 0.15 تا 0.34 M Pa/s باشد.
  2. اگر آزمایش توسط دستگاه‌های مکانیکی انجام شود باید سرعت تغییر شکل mm/min 1.3 باشد.

با تقسیم کردن ماکزیمم نیرویی که توسط دستگاه آزمایش ثبت می‌شود بر روی سطح مقطع نمونه مقاومت فشاری آن به دست می‌آید.

توجه به این نکته ظریف هنگام بررسی نمونه‌ها که تحت آزمایش مقاومت فشاری قرار می‌گیرند از اهمیت برخوردار است که در این آزمایش علاوه بر فشار تک محوری وارد بر نمونه تنش برشی هم به آن اعمال می‌شود، زیرا بتن با توجه به اثر پواسون تمایل به انبساط جانبی دارد اما توسط صفحات فولادی که به مراتب سختی بیشتری دارند مقید می‌شود و این امر موجب تولید نیروی جانبی بر روی نمونه می‌شود، تاثیر برش به طرف مرکز نمونه کاهش می‌یابد.

اگر در نمونه‌های استوانه‌ای نسبت ارتفاع به قطر استوانه استاندارد نباشد می‌توان ضریب اصلاح که در دستور العمل ASTM آمده را اعمال کرد.

معایب آزمایش مقاومت فشاری بتن

طولانی بودن پروسه انجام آزمایش از معایب آزمایش مقاومت فشاری می‌باشد، در مدت 28 روز و یا حتی در آزمایش‌هایی که پس از 7 روز انجام می‌شود حجم بالای بتن ریزی در پروژه انجام می‌شود و در صورتی که:

لذا برای تسریع عملیات عمل آوری بتن ASTM سه روش پیشنهاد می‌کند:

مقاومت کسب شده توسط نمونه بتنی در روش عمل آوری تسریع شده کمتر از مقاومت 28 روزه می‌باشد، لذا از این روش بیشتر برای کنترل کیفیت بتن استفاده می‌شود.

نکته: برای آگاهی بیشتر از جزئیات روش‌های ذکر شده باید به دستور العمل ASTM  مراجعه کرد.

نظر خود را برای این مطلب وارد کنید
دریافت خبرنامه

موضوعات بخش عمران و معماری

مطالب برگزیده مصالح ساختمانی

مطالب برگزیده سایت