برنامه سپ یک برنامه بسیار قدرتمند برای تحلیل و طراحی دقیق انواع سازه‌ها می‌باشد. این برنامه قادر به تحلیل استاتیکی و دینامیکی، تحلیل بار زنده برای پل ها، تحلیل خطی و غیر خطی، تحلیل و طراحی المان‌های سازه‌ای مختلف می‌باشد. لذا تسلط کافی بر این برنامه آسان و کاربردی اما دقیق می‌تواند برای مهندسان عمران برای مدلسازی آنالیز و طراحی المان‌ها و سازه‌ها مختلف بسیار مهم باشد دید پویا تر و ملموس تری از اثر بارگذاری‌های مختلف بر سازه و عناصر آن برای آن‌ها فراهم می‌آورد.

منوی File نرم افزار sap:

منو File نرم افزار Sap 2000

در این منو دستورات نام آشنایی لیست شده است مانند New Model، Save، Save As، Import، Print و Exit که کارهای روتین موجود در دیگر برنامه‌ها مانند وارد کردن مدل، گرفتن خروجی از کار، ذخیره کرده و خروج از نرم افزار را انجام می‌دهند.

محیط کاری برنامه:

محیط نرم افزار مهندسی Sap

اگر از منوی اصلی File  گزینه New Model را انتخاب کنیم با صفحه زیر رو به رو می‌شویم که در آن می‌توانیم مدل اولیه و بیس کار را معین کنیم و واحد‌های محاسباتی برنامه را با لیست کشویی انتخاب کنیم. در صورتی که مدلی از قبل ساخته باشیم می‌توانیم به عنوان بیس کار معرفی کرده و گزینه Initialize Model from an Existing File را فعال کنیم:

نرم افزار مهندسی sap

الان به تعریف چند الگو از الگو‌های فوق می‌پردازیم:

Grid Only: این گزینه خطوط شبکه را بدون ترسیم المان‌های بازه‌ای در اختیار ما قرار می‌دهد و تعریف این المان‌ها بر عهده کاربر می‌باشد. معمولا از این الگو برای طراحی انواع اسکلت‌های فولادی و بتنی ساختمان استفاده می‌شود، و تمام المان‌های سازه‌ای مثل تیر و ستون و.. ابتدا تعریف سپس طراحی و بارگذاری می‌شوند. هنگام ورود به این الگو با صفحه زیر مواجه می‌شویم:

نرم افزار سپ

که در آن تعداد گریدها در راستای طول و عرض و ارتفاع و سپس فاصله بین آن‌ها برای رسم کردن الگو خواسته شده است. چون اکنون فقط قصد آشنایی با عملکرد این الگو را داریم تنظیمات پیش فرض را تأیید می‌کنیم تا این صفحه ظاهر شود:

حالت‌های کاری نرم افزار sap

همان گون که ملاحظه می‌کنید نمای سه بعدی الگو در سمت راست و نمای دو بعدی در سمت چپ تصویر ظاهر شد.

Beam: برای استفاده از این الگو باید تعداد دهانه‌هایی تیر و مقدار فاصله بین آن‌ها را وارد کنیم، و بعد از تایید داده‌ها الگو تیر ظاهر می‌شود:

نرم افزار sap

برنامه سپ

2D Truss: برای رسم این الگو که الگوی یک خرپا به صورت دو بعدی است به وارد کردن مقادیر تعداد دهانه ها، طول دهانه‌ها و ارتفاع خرپا نیاز است. در ضمن می‌توان توسط فلش کشویی شیبدار یا قائم بودن خرپا را مشخص نمود، بعد از تأیید داده‌های وارده، الگوی خرپا به صورت زیر رسم می‌شود:

نرم افزار سپ

برنامه sap2000

2D Frames: این الگو به ما برای رسم یک قاب دو بعدی کمک می‌کند، برای رسم قاب باید مقادیر تعداد دهانه‌های قاب و عرض آن‌ها و تعداد طبقات و ارتفاع آن‌ها در پنجره ظاهر شده وارد گردد تا الگو رسم شود، بعد از تایید داده‌ها الگو نمایان می‌گردد:

sap2000

نرم افزار sap

Shells: این الگو برای ترسیم سازه‌های رویه‌ای شکل مثل رسم استوانه‌ای که با دیواره‌های پوسته‌ای ساخته می‌شوند می‌باشد. برای رسم الگوی استوانه می‌توان از لیست کشویی گزینه Cylinder را انتخاب کرد. رسم این سازه مستلزم وارد کردن داده‌های مقادیر ارتفاع، شعاع زاویه قرارگیری و تعداد سگمنت‌ها می‌باشد، بعد از وارد کردن مقادیر فوق و تأیید آن‌ها سازه نمایش داده می‌شود:

نرم افزار sap

sap

3D Frame: برای ترسیم قاب سه بعدی از این الگو استفاده می‌شود، داده‌های ورودی برای تعریف این الگو عبارتند از: تعداد طبقات و ارتفاع آن‌ها و همچنین فاصله تمام دهانه‌ها مورد نیاز.

sap

نرم افزار sap

با گزینه Import موجود در منو File این برنامه می‌توان فایل‌های زیر را وارد کرد:

  • وارد کردن فایل‌هایی برنامه Access با پسوند mdb
  • وارد کردن فایل اکسل با پسوند xls
  • وارد کردن فایل‌های برنامه اتوکد با پسوند DWF

با دستور Export نیز می‌توان فایل‌های مختلف برنامه سپ را به برنامه‌هایی که فوق ذکر شده است ارسال کرد.

Print Setup Four Graphic: با استفاده از این گزینه می‌توان تعداد خطوط در هر صفحه، قرار دادن متن در بالای صفحه، خروجی گرفتن از گزارش‌ها به صورت صفحات متوالی یا به صورت تک تک، ویرایش چینش متن و غیره را تنظیم کرد.

Print Graphic: با کمک این دستور می‌توان به راحتی از مدلی که در صفحه نمایش است print گرفت و آن را چاپ نمود.

Print Table: با استفاده از این دستور می‌توان از داده‌های ورودی یا تعریف شده بعد از ورود به:

  • Model Definition و ظاهر شدن printed Input Tables آن‌ها را چاپ کرد.
  • Analysis Results و نمایان شدن Printed Output Tables آن‌ها چاپ کرد.
  • Design Results باید از print to File استفاده کرد، و از آن فایل که اطلاعات در آن ذخیره شدند چاپ گرفت.